Aktualności

W dniach 19-23 listopada 2009 w ramach projektu „Uczenie się o rozwoju wczesnodziecięcym (ECD) i edukacji wczesnodziecięcej (ECE)”, miałam przyjemność uczestniczyć w konferencji „Centra matek jako Akademie Praktycznego Rodzicielstwa”, która odbyła się w Słowackich Tatrach. W konferencji brało udział ponad 300 przedstawicieli różnych organizacji rodzicielskich z 9 krajów. Wielu z nich przyjechało z dziećmi, które uczestniczyły w obradach. Grupa polska składała się z 12 przedstawicielek organizacji z Poznania, Warszawy, Szczecina i Sępólna Krajeńskiego oraz dwojga dzieci – półtorarocznego Rufina i najmłodszej uczestniczki konferencji, mojej trzymiesięcznej córeczki Dobromiłki.

Pierwszego dnia po przyjeździe miałyśmy możliwość obejrzenia trzech słowackich Centrów Matek. Centra Matek (Materske Centra) to przyjazna dla dzieci przestrzeń, gdzie mogą przychodzić rodziny z małymi dziećmi i otrzymywać wsparcie zarówno od innych rodziców jak i od ekspertów. Wstęp do centrum jest bezpłatny, lub pobierana jest tylko symboliczna opłata.  Każdym centrum kieruje liderka, która wraz z innymi matkami zdobywa fundusze na jego prowadzenie, robi remonty, przynosi zabawki i pomoce. Centra dostają niewielkie wsparcie rządowe i zdobywają fundusze unijne. Na Słowacji w 1998 roku pojedyncze Materske Centra połączyły się w sieć zrzeszającą już ponad 80 różnych ośrodków. Ta sieć z kolei włączyła się do MINE – łączącej sieci centrów matek z Niemiec, Austrii, Czech i Słowacji. Poznanie idei Centrów i zobaczenie jak działają było dla mnie chyba najbardziej wartościowym doświadczeniem z tego wyjazdu.

21 listopada rozpoczęła się konferencja. Po mowach powitalnych i omówieniu celów i struktury konferencji poszczególne kraje podczas pracy w grupach przedstawiły swoje oczekiwania wobec konferencji. Były m.in. dzielenie się doświadczeniami dotyczącymi zakładania i działania centrów matek, inspiracja działaniami sieci MINE, opracowanie strategii współpracy i komunikacji z władzami i zdobywania funduszy oraz nawiązanie kontaktów pomiędzy organizacjami w różnych krajach.

Podczas lunchu uczestnicy konferencji brali udział w happeningu polegającym na ułożeniu z literkowego makaronu haseł kojarzących się z jedzeniem przy wspólnym stole. Hasło polskiej grupy brzmiało „Miejsce dla każdego”.

Po lunchu Austria, Niemcy, Słowacja, Holandia, Czechy, Węgry, Polska, Rosja, Uganda i Włochy prezentowały jak w ich krajach realizowana jest idea centrów matek. Okazuje się, że pomimo istotnych różnic w funkcjonowaniu, finansowaniu i organizacji, idea wspierania rodziców wszędzie jest podobna. W niektórych krajach organizacje obejmują opieką całe rodziny i dążą do integracji środowisk społecznych, w innych skupiają się na matce i dziecku. Centra Matek bywają organizowane przez władze lokalne i wspierane przez ekspertów, albo organizowane wyłącznie przez rodziców, niektóre są zrzeszone w sieć, inne działają zupełnie niezależnie. Ciekawe pomysły, które można by wprowadzić u nas to np. niemieckie Baby Cafe – miejsca przeznaczone przede wszystkim dla kobiet w ciąży i z malutkimi dziećmi, niemieckie listy do matek opisujące rozwój dzieci w różnym wieku i zapraszające do przyjścia na warsztaty i czeska idea wciągania w działania centrów całych rodzin, również dziadków.

Dzień zakończył się spacerem z latarniami wokół jeziora dla uczczenia zmarłej niedawno liderki ruchu matek Moniki Jackel. Późnym wieczorem wzięliśmy udział w wieczorze integracyjnym podczas którego każdy kraj prezentował miejscowy folklor. Grupa polska wsławiła się brawurowym wykonaniem utworu „Hej bystra woda”, który okazał się międzynarodowym szlagierem.

22 listopada rozpoczął się od podsumowania poprzedniego dnia i sformułowania zagadnień do pracy w grupach. Następnie poszczególne kraje podczas pracy w grupach dyskutowały o tym co dla nich było najbardziej znaczące w pierwszym dniu konferencji.

Potem uczestnicy podzielili się na cztery grupy warsztatowe. Z których każda zajmowała się innym tematem. Były to:

1.Akademia Praktycznego Rodzicielstwa: przykład z dyskusji nad tematem: “Posłuszeństwo/    poddanie czy współpraca?”

2.Dziesięć zasad/przykazań Akademii Praktycznego Rodzicielstwa

3.Przecięcia (wspólne punkty) świata akademickiego i  świata rodziców w kwestiach dotyczących wychowania   dzieci

4.Profesjonalizacja grup samopomocowych jako sposób na  ich trwałość?

Ja uczestniczyłam w warsztatach nr 3. Podczas dyskusji wspólnie ustaliliśmy, że najważniejsze zasady współpracy eksperta i rodzica to:

1.obustronny szacunek,

2.indywidualne podejście do pacjenta,

3.obopólne zaufanie,

4.partnerstwo,

5.możliwość różnych form kontaktu z ekspertem, np. w Centrum Matek,

6.rodzic ma prawo uczestniczyć w spotkaniach ze specjalistą i uzyskiwać informacje,

7.rodzic ma prawo do wyboru i zmiany eksperta.

Następnie przedstawiliśmy wnioski z pracy podczas warsztatów za pomocą odgrywanych scenek.

Wieczorem tego dnia miała miejsce dyskusja z przedstawicielami słowackich władz na temat funkcjonowania sposobów finansowania Centrów Matek na terenie ich kraju.

Ostatniego dnia zajęliśmy się podsumowaniem konferencji i zapisaniem rezolucji kończącej.

Konferencja miała dla mnie również aspekt chustowy. Poza mną i mamą Rufina noszącą w mei-taiu spotkałam jeszcze dwie uczestniczki (Czeszkę i Słowaczkę) noszące w chustach wiązanych i jedną noszącą w chuście kółkowej. Poza tym miałam przyjemność rozmawiać z przedstawicielami Ugandy, dla których noszenie dzieci to codzienność a także z pewną Austriaczką, która kilkanaście lat temu nosiła córkę w chuście wiązanej i bardzo chwaliła ten wynalazek. Dla mnie chusta była niezastąpiona zarówno na sali obrad, jak w czasie pracy w grupach, a nawet w restauracji, dzięki niej mogłam bez przeszkód brać udział w konferencji razem z córeczką.

Konferencja dała mi przede wszystkim inspirację i entuzjazm do dalszej pracy w stowarzyszeniu. Pozwoliła mi też zdobyć doświadczenia przydatne w organizacjach pozarządowych i co najważniejsze, dała mi możliwość poznania wielu wspaniałych ludzi z różnych krajów. Mam nadzieję, że uda mi się to doświadczenie dobrze wykorzystać. Cieszę się, że mam okazję uczestniczyć w tak ciekawym i inspirującym projekcie.

Agata Piasecka

Możliwość komentowania Sprawozdanie z konferencji „Centra matek jako Akademie Praktycznego Rodzicielstwa” została wyłączona